Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Η ανάγνωση βιβλίων μας χαρίζει χρόνια



Η ανάγνωση βιβλίων όχι μόνο κάνει καλό στο μυαλό και στον ίδιο τον εγκέφαλο απομακρύνοντας την πιθανότητα εκδήλωσης άνοιας - κάτι ήδη γνωστό- αλλά συνδέεται και με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Οι άνθρωποι που διαβάζουν ένα βιβλίο έστω και για μισή ώρα κάθε μέρα (συνολικά 3,5 ώρες την εβδομάδα), μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά περίπου 20%, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Το όφελος από την ανάγνωση εφημερίδων και περιοδικών είναι πολύ μικρότερο.

Μελέτη για βιβλιοφάγους
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια επιδημιολογίας Μπέκα Λέβι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Γιέιλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κοινωνικής ιατρικής «Social Science and Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για 3.635 ανθρώπους, συσχετίζοντας τις αναγνωστικές συνήθειες καθενός, με τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του σε βάθος 12 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι διάβαζαν περίπου 3,5 ώρες την εβδομάδα, ήταν κατά μέσο όρο 17% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα από οποιοδήποτε αίτιο, ενώ για όσους διάβαζαν πάνω από 3,5 ώρες εβδομαδιαίως η πιθανότητα ήταν 23% μικρότερη.

Στη διάρκεια της 12ετούς μελέτης, πέθαναν το 27% των αναγνωστών βιβλίων και το 33% όσων δεν διάβαζαν καθόλου βιβλία. Όσα περισσότερα βιβλία διάβαζε κάποιος, τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος θανάτου του.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η ανάγνωση βιβλίων βοηθά στον ύπνο, στην ψυχική διάθεση, στην καθυστέρηση της νόσου Αλτσχάιμερ κ.α.
Η νέα μελέτη, σύμφωνα με τη Λέβι, δείχνει ότι «η ανάγνωση βιβλίων ακόμη και για μισή ώρα καθημερινά προσφέρει σημαντικό πλεονέκτημα επιβίωσης, σε σχέση με όσους δεν διαβάζουν καθόλου. Και αυτό το πλεονέκτημα για τους αναγνώστες των βιβλίων ισχύει άσχετα με το εισόδημά τους, την μόρφωσή τους, την εξυπνάδα τους, το φύλο τους, την ηλικία τους, την οικογενειακή κατάστασή τους ή άλλες παραμέτρους».

Άλλο πράγμα το βιβλίο
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι τα βιβλία προάγουν το λεγόμενο βαθύ και αφοσιωμένο διάβασμα - περισσότερο από τις εφημερίδες, τα περιοδικά ή τις αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα - πράγμα που ωφελεί περισσότερο το νου και τον εγκέφαλο. Επιπλέον, το λεξιλόγιο, η λογική, η συγκέντρωση και η κριτική σκέψη ευνοούνται από τα βιβλία, ιδιότητες που επίσης συμβάλλουν στο πλεονέκτημα επιβίωσης που χαρίζει η ανάγνωσή τους.
Η έρευνα δεν έκανε διάκριση για το είδος των βιβλίων, όμως οι περισσότεροι συμμετέχοντες διάβαζαν λογοτεχνία. Μια μελλοντική έρευνα θα μελετήσει τις ωφέλειες των βιβλίων σε μεγαλύτερο βάθος, αναζητώντας απαντήσεις στο κατά πόσο τα ηλεκτρονικά βιβλία έχουν το ίδιο όφελος με τα παραδοσιακά έντυπα βιβλία, αν κάποιο είδος βιβλίων είναι σαφώς πιο «υγιεινό» κ.α.
Οι ερευνητές επεσήμαναν επίσης ότι ο μέσος άνθρωπος που συμμετείχε στην μελέτη, αφιέρωνε 3,9 ώρες την εβδομάδα στα βιβλία και 6,1 ώρες σε εφημερίδες και περιοδικά. Όπως είπαν, αν αυτή η τάση αντιστρεφόταν υπέρ των βιβλίων, θα υπήρχε μεγαλύτερο όφελος για την υγεία. (TO BHMA, 9-8-16)


Πώς τα βιβλία μας κάνουν καλό
Το βιβλίο είναι ο καλύτερος φίλος και έχουμε δέκα καλούς λόγους να μην…
εγκαταλείψετε ποτέ αυτή τη φιλία.

Αυξάνουν την συναισθηματική μας νοημοσύνη
Η ανάγνωση μας βάζει στον ψυχικό κόσμο δεκάδων χαρακτήρων, φανταστικών και μη, και σε ακόμη περισσότερους κόσμους, που μας προκαλούν όλων των ειδών τα συναισθήματα και βοηθούν στην ωρίμανση του ψυχικού μας κόσμου.

Μειώνουν το άγχος
Δεν το λέμε εμείς, το λέει η επιστήμη, η οποία μαρτυρά πως η συχνή ανάγνωση μας επιτρέπει να ξεχάσουμε τα άγχη μας και, «τηλεμεταφερόμενοι» στον κόσμο των ιστοριών τους, να ξεφύγουμε από τους ρυθμούς της καθημερινότητας.

Μας κάνουν να αμφισβητούμε την πραγματικότητα
Μας μαθαίνουν με άλλα λόγια να σκεφτόμαστε διαλεκτικά, να δομούμε συλλογισμούς, να βλέπουμε τις διάφορες πτυχές της ζωής και της ύπαρξής μας με άλλο μάτι, να αποκτούμε εναλλακτικούς τρόπους προσέγγισης την καθημερινότητα.

Μας γεμίζουν γνώσεις
Είτε πρόκειται για εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, είτε για πληροφορίες για ξένους τόπους, είτε για βιογραφίες προσωπικοτήτων, είτε για… μικρά και «άχρηστα» πράγματα, καμία γνώση δεν πάει χαμένη. Ίσα-ίσα, αυξάνουν την αναλυτική μας σκέψη και ανοίγουν «πόρτες» για να αναζητάμε και να συγκεντρώνουμε ακόμη περισσότερες γνώσεις.

Επιτρέπουν στην ψυχή μας να ταξιδεύει
Ακόμη κι αν το σώμα δεν μπορεί να ταξιδέψει, μπορούμε να ικανοποιήσουμε την έμφυτη ανάγκη μας για ταξίδι μέσω της ανάγνωσης. Με ένα βιβλίο, μπορούμε να γνωρίσουμε έναν τόπο μέσα από ταξιδιωτικές αφηγήσεις, αλλά και να κάνουμε υπαρξιακά ταξίδια μέσα από τα ψυχογραφήματα των ηρώων, με εισιτήριο τις λέξεις.

Μας μαθαίνουν να γράφουμε καλύτερα
Θέλετε να γράφετε καλύτερα κείμενα, καλύτερα βιβλία, καλύτερα blog posts… ως και καλύτερα SMS; Ο υπ’ αριθμόν ένα τρόπος, μαζί με το να εξασκείστε στο γράψιμο, είναι να διαβάζετε. Όσο περισσότερο γίνεται. Από λογοτεχνία μέχρι άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά.

Μας μαθαίνουν να εκφραζόμαστε καλύτερα
Όσο περισσότερα βιβλία διαβάζουμε, τόσο πλουσιότερο γίνεται το λεξιλόγιό μας και οι επιλογές στην «φαρέτρα» της γλωσσικής μας έκφρασης.

Μας κάνουν πιο ενδιαφέροντες
Παραδεχθείτε το, ένας άνθρωπος που διαβάζει στον δρόμο, στο μετρό, στο αεροπλάνο, στο café, γίνεται αυτόματα και πιο σέξι. Αλλά το διάβασμα δεν μας κάνει μόνο να φαινόμσατε ενδιαφέροντες: Μας κάνει να είμαστε κιόλας, αφού έχουμε πολλά να συζητήσουμε και να αναλύσουμε με τους γύρω μας.

Μας βοηθούν να κοιμόμαστε καλύτερα
Λίγο διάβασμα πριν τον ύπνο, μας βοηθά να «ξεθολώσουμε» από τις οθόνες των υπολογιστών και των κινητών, να «αποφορτιστούμε» από την ένταση της ημέρας και να κοιμόμαστε καλύτερα και πιο βαθιά.

Μας εμπνέουν
Τα βιβλία, οι γνώσεις, οι απόψεις, τα ιστορικά παραδείγματα, τα πρότυπα μέσα από το συλλογικό ασυνείδητο που μας μεταφέρουν, μας βοηθούν να διαμορφώσουμε και να στηρίξουμε τις δικές μας απόψεις, να χτίσουμε την ιδεολογία μας και να κατανοήσουμε ποιοι πραγματικά είμαστε. (tro-ma-kti-ko.blogspot.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου