Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Το trash της τηλεόρασης έχει τα όριά του


Η τηλεθέαση επιβάλλει στους παίκτες να γίνονται... με τα κρεμμυδάκια.
O Mάικ Μπόλκοβιτς είναι ένας Αμερικανός μποντιμπίλντερ που τα τελευταία οκτώ χρόνια, όπως είπε στο VICE, κάνει ενέσεις τεστοστερόνης. Στην ηλικία του, η τεστοστερόνη ενός μέσου άνδρα είναι κοντά στα 400 νανογραμμάρια, ενώ η δική του έχει φτάσει τις 4.000. Το ξέρει ότι κάποτε η αντοχή του οργανισμού του θα σπάσει.
Κάπως έτσι μοιάζει το τοπίο στην ελεύθερη ελληνική τηλεόραση. Το τηλεοπτικό σώμα έχει παραφουσκώσει από τις ενέσεις ριάλιτι που χτυπάει τα τελευταία χρόνια, με εξαίρεση τα κρατικά κανάλια, και έχει φτάσει στην κατάσταση του Μάικ. Σηκώνει πολλά κιλά στα νούμερα τηλεθέασης, αλλά για να συνεχίσει να δουλεύει στα κόκκινα πρέπει οι ουσίες που περνούν στο αίμα του να είναι όλο και πιο δυνατές. Οι δόσεις ανθρωποφαγίας και μαλλιοτραβήγματος σε εξωτικά νησιά, το κάστινγκ ανθρώπων τής –όχι και τόσο– διπλανής πόρτας να ξεσπούν σε κλάματα, ο υποβιβασμός και η ειρωνεία κριτικών επιτροπών δεν ήταν αρκετά, έπρεπε τα πράγματα να γίνουν πιο ροζ από τα συνηθισμένα. Αφού, ρε παιδιά, στο Iντερνετ υπάρχουν όλα, τι μας ζαλίζετε τον έρωτα, αναρωτιόταν ένας φίλος.
Ακόμη βλέπουμε την αδυναμία της τηλεόρασης να προσαρμοστεί στην εποχή του Διαδικτύου και να απαντήσει στην πρόκληση των συνδρομητικών υπηρεσιών εικόνας και ήχου, στην κυριαρχία μέσων όπως το Netflix, που παράγουν πρωτότυπο περιεχόμενο, υψηλής –κατά κανόνα– ποιότητας και το προσφέρουν σε λογική τιμή. Ακόμη και η κρατική τηλεόραση, που παρά τις πολλές αδυναμίες της έχει αποδειχτεί κατά καιρούς τηλεοπτική όαση, προσπαθεί να προτείνει κάτι διαφορετικό, ασθμαίνοντας όμως στη διαδρομή. Η πρόσφατη παρέμβαση της Δικαιοσύνης θα αποδειχτεί σταγόνα στον ωκεανό αν δεν αλλάξει η ποιότητα του περιεχομένου. Ας αποδεχτούμε κάποτε ότι και το trash έχει τα όριά του. (Σάκης Ιωαννίδης, Καθημερινή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου