Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Υπαρκτές οι πιθανότητες να υπάρχει ένας πλανήτης σαν την Γη, να μπορεί να φιλοξενήσει ζωή

«Ο θρίαμβος της επιστήμης δίνει «ανάσα» και κουράγιο σε όλους μας σε μια εποχή που ο πολίτης πιέζεται πάρα πολύ, έχει φόβους, ανασφάλειες και βιοτικά προβλήματα», δηλώνει στο iefimerida.gr ο Γιώργος Γραμματικάκης.

Ο Έλληνας αστροφυσικός, ακαδημαϊκός και συγγραφέας, σχολιάζει με τον δικό του, μοναδικό τρόπο, τις πρόσφατες ιστορικές φωτογραφίες από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb που δημοσίευσε η NASA. «Οι φωτογραφίες αυτές ξεπερνούν και εμάς τους επιστήμονες καθώς αναμένεται να αποτελέσουν πηγή σημαντικών πληροφοριών», αναφέρει με έμφαση.

Όλα αυτά σε μια περίοδο που μπήκε ξανά σε λειτουργία ο μεγάλος επιταχυντής του CERN. Ένα εργαστήριο που έχει δώσει μέχρι σήμερα συγκλονιστικά επιστημονικά συμπεράσματα. «Ζούμε μια περίεργη εποχή. Από τη μία ο άνθρωπος είναι μετέωρος, ζει μέσα στην καθημερινή αβεβαιότητα και από την άλλη η επιστήμη κάνει μια απίστευτη σύνδεση. Με τον μεγάλο επιταχυντή του CERN παρακολουθεί τον μικρόκοσμο της ύλης και με το τηλεσκόπιο James Webb ολόκληρο το σύμπαν και τα βάθη του. Αυτό πρώτη φορά συμβαίνει με τέτοια έκταση στην ανθρωπότητα. Με απλά λόγια λέω ότι οι παράλληλες συγκλίνουν», επισημαίνει ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας.

Η επιστήμη «γεννά» ελπίδα

Η επιστήμη «γεννά» και πάλι την ελπίδα για τον κ. Γραμματικάκη. Αν και ο ίδιος διαθέτει «θετικό» μυαλό, λόγω της επιστήμης του, αρέσκεται συχνά στο να φιλοσοφεί και να ερμηνεύει με έναν «γήινο» τρόπο τις νέες ανακαλύψεις. «Ο σημερινός άνθρωπος δεν ξέρει πώς να κινηθεί και που να ελπίσει. Οι φωτογραφίες από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb δείχνουν ότι το πρώτο καθήκον των ηγετών των ηγεσιών και του ανθρώπου είναι να επαναφέρουν τις αξίες που έχουν χαθεί, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, του ανθρωπισμού που παραπαίουν. Όταν παράλληλα με τα όσα μαγικά συμβαίνουν σε επίπεδο επιστήμης στην Ευρώπη εκτυλίσσεται ένας αποτρόπαιος πόλεμος με χιλιάδες θύματα σημαίνει ότι κάτι πάει πολύ στραβά».

Τι μας έδειξε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb

Αναφερόμενος στις φωτογραφίες που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου ο Έλληνας αστροφυσικός σχολιάζει ότι «μ’ αυτές βλέπουμε το μακρινό παρελθόν, περίπου 1 δις χρόνια αφότου γεννήθηκε το σύμπαν, υποθέτουμε από μια μεγάλη έκρηξη. Έκτοτε συνεχώς διαστέλλεται. Και η υπεροχή του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb είναι ότι μπορεί να ανιχνεύει και στο υπέρυθρο».

Επόμενο βήμα η ανακάλυψη των συνθηκών στους εξωπλανήτες

Οι ανακαλύψεις όμως δε σταματούν εδώ. Ένα από τα πράγματα που θα ανιχνεύσει το διαστημικό τηλεσκόπιο είναι η κατάσταση των λεγομένων εξωπλανητών γιατί ένα μεγάλο επίτευγμα της σύγχρονης επιστήμης απέδειξε ότι περίπου το κάθε αστέρι από τα δισεκατομμύρια των δισεκατομμυρίων που υπάρχουν στο σύμπαν συνοδεύεται από έναν ή και περισσότερους πλανήτες.

«Έχουμε ανακαλύψει αυτή τη στιγμή με άλλα διαστημικά όργανα περίπου 4.000 με 5.000 εξωπλανήτες. Επομένως, οι πιθανότητες να υπάρχει και κάπου μια παρόμοια γη ένας πλανήτης που να έχει τις κατάλληλες συνθήκες, τις πολύ δύσκολες και περίπλοκες, για να φιλοξενήσει τη ζωή είναι υπαρκτές. Επειδή όμως θα χρειαζόμασταν πολλές ανθρώπινες γενιές με ένα διαστημόπλοιο για να «χαιρετήσουμε» αυτές τις εξωγήινες μορφές καλό θα ήταν να επικεντρωθούμε στη γήινη μοναξιά μας που είναι δίπλα μας παντού και μερικές φορές. είναι σπαρακτική. Η επιστήμη είναι η παρηγοριά μας. Το μεγαλείο του ανθρώπου να συλλαμβάνει όλο αυτό το απέραντο, το δύσκολο, το δραματικό σύμπαν που έχει αρχή, μέση και τέλος απ’ ότι φαίνεται», καταλήγει ο Γιώργος Γραμματικάκης.

Γραμματικάκης στο iefimerida: Υπαρκτές οι πιθανότητες να υπάρχει ένας πλανήτης σαν την Γη, να μπορεί να φιλοξενήσει ζωή. ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ 19/07/2022 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου