Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Ενδείξεις ρατσιστικών κριτηρίων στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης



Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εγκαλείται για ρατσισμό και φυλετικές διακρίσεις απέναντι σε... δυνητικούς του φοιτητές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, το φημισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα είναι «προκατειλημμένο ενάντια σε σπουδαστές που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες όπως οι αφρικανοί», παρόλο που κι αυτοί είχαν όλα τα εφόδια και τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στις τάξεις του.

Τα στοιχεία που έφτασαν στα χέρια των δημοσιογράφων από τα αρχεία των αιτήσεων στο πανεπιστήμιο για τα ακαδημαϊκά έτη 2010 και 2011 δείχνουν πως - ανάμεσα στους σπουδαστές που πέτυχαν παρόμοιες βαθμολογίες στα A-Levels (σ.σ: οι αντίστοιχες εθνικές εξετάσεις των τελειοφοίτων του λυκείου) - το πανεπιστήμιο έκανε προσφορά στο 25.7% των λευκών αιτούντων και μόλις στο 17.2% των μαθητών που έρχονταν από άλλες εθνικές μειονότητες.

«Τα νούμερα αυτά φανερώνουν μία προκατάληψη του ιδρύματος απέναντι σε σπουδαστές, κάτι που αποτελεί αποτυχία του εκπαιδευτικού μας συστήματος», τονίζει ο βουλευτής των Εργατικών, Ντέιβιντ Λάμι καταλήγοντας πως «είναι πλέον προφανές πως ένας μαθητής από μια εθνική μειονότητα ενδέχεται να μη δεχτεί προσφορά φοίτησης στην Οξφόρδη, ακόμη κι αν έχει τους ίδιους βαθμούς με ένα άλλο λευκό παιδί».

Μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, έγινε αίτημα στις πρυτανικές Αρχές του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ για να δοθούν παρόμοια στοιχεία στη δημοσιότητα, αίτημα που απορρίφθηκε από το πανεπιστήμιο επειδή κάτι τέτοιο «θα κόστιζε πολλά χρήματα».

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ρεπόρτερ της Guardian, σύμφωνα με εξέταση παλαιότερων αρχείων παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στο Κέιμπριτζ. Συγκεκριμένα, για τα ακαδημαϊκά έτη 2007-2009, ανάμεσα στους αιτούντες του τμήματος Ιατρικής με ίδια βαθμολογία στα A-Levels, το πανεπιστήμιο έκανε προσφορά στο 35% των λευκών αιτούντων και μόλις στο 24% των μαθητών από άλλες εθνικές μειονότητες.

Το πανεπιστήμιο έχει κατηγορηθεί πολλάκις - όχι μόνο για φυλετικό αλλά και - για ταξικό ρατσισμό. Μάλιστα, πριν μερικές εβδομάδες ένας νεαρός Βρετανός έκανε αγωγή κατά του πανεπιστημίου της Οξφόρδης επειδή, όπως καταγγέλλει, το ιστορικό πανεπιστήμιο «επιλέγει τους φοιτητές σύμφωνα με την περιουσία τους, προτιμώντας τους πιο εύπορους».

Ο Ντάμιεν Σάνον έκανε αίτηση για μεταπτυχιακό στο τμήμα Οικονομικών και Ιστορίας και έγινε δεκτός. Όμως, μετά από επτά μήνες, το Κολέγιο «Σεν Χιου» δεν του επέτρεψε να σπουδάσει σ' αυτό επειδή δεν είχε τα χρήματα που το πανεπιστήμιο θεωρούσε απαραίτητα κονδύλια για να αντιμετωπίσει το κόστος διαβίωσης στην Οξφόρδη κατά την διάρκεια της φοίτησής του εκεί.

Η πολιτική της εν λόγω σχολής και του ίδιου του πανεπιστημίου ακολουθεί μία λογιστική λογική που λέει ότι όσοι δεν διαθέτουν 12.900 λίρες (15.000 ευρώ) ετησίως για έξοδα διαβίωσης, δεν είναι κατάλληλοι για εισαγωγή. Αυτό το ποσό αποτελεί το άθροισμα διαφόρων εξόδων που ορίζονται στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου. Μεταξύ άλλων, απαιτείται από τον επίδοξο φοιτητή να διαθέτει 7.250 λίρες (8.400 ευρώ) για ενοίκιο και οικιακό εξοπλισμό, άσχετα με το αν το πραγματικό συμβόλαιο του ενοικίου του ορίζει λιγότερα χρήματα. (από το διαδίκτυο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου