Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019

10 τεχνολογίες που θα αλλάξουν τη ζωή μας μέσα στο 2019


Μπιλ Γκέιτς: 10 τεχνολογίες που θα αλλάξουν τη ζωή μας μέσα στο 2019
Οι συντάκτες του Technology Review του Πανεπιστημίου MIT κάθε χρόνο φτιάχνουν μια λίστα με 10 τεχνολογίες που θα ορίσουν την επερχόμενη χρονιά. Για το 2019, έδωσαν τη δυνατότητα στον Μπιλ Γκέιτς να δημιουργήσει αυτήν τη λίστα, ο οποίος τη σχημάτισε έπειτα από πολλή σκέψη, όπως αναφέρει, και αφού σκέφτηκε κατά πόσο έχει εξελιχθεί η έννοια της καινοτομίας με την πάροδο του χρόνου.
Κάπως έτσι λοιπόν, κατέληξε στα εξής:
Επιδεξιότητα από ρομπότ
Τα ρομπότ πλέον διδάσκουν τον εαυτό τους να είναι πιο επιδέξια και να μπορούν να αναλάβουν δουλειές στον πραγματικό κόσμο, προσαρμόζοντας τις προγραμματισμένες κινήσεις τους.
Πυρηνική ενέργεια νέας γενιάς
Προηγμένοι πυρηνικοί αντιδραστήρες σύντηξης και σχάσης κοντεύουν να γίνουν πραγματικότητα. Θα να κάνουν την ατομική πηγή ενέργειας ασφαλέστερη και φθηνότερη.
Πρόβλεψη πρόωρου τοκετού
Με μια απλή εξέταση αίματος θα μπορούμε να προβλέψουμε αν μια έγκυος γυναίκα κινδυνεύει να γεννήσει πρόωρα. 15 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται πρόωρα κάθε χρόνο παγκοσμίως και αυτή είναι η κύρια αιτία θανάτου για παιδιά κάτω των 5 ετών.
Σκανάρισμα του εντέρου με χάπι
Μία μικρή, καταπόσιμη συσκευή θα μπορεί να λαμβάνει λεπτομερείς εικόνες του εντέρου χωρίς αναισθησία, ακόμη και σε βρέφη. Η συσκευή θα διευκολύνει την παρακολούθηση και τη μελέτη ασθενειών του εντέρου, όπως αυτή που εμποδίζει εκατομμύρια παιδιών σε φτωχές χώρες να αναπτυχθούν σωστά.
Προσωποποιημένα εμβόλια για τον καρκίνο
Με αυτά οι φυσικές άμυνες του οργανισμού μας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επιτεθούν και να καταστρέψουν μόνο τα καρκινικά κύτταρα, αναγνωρίζοντας τις μεταλλάξεις που είναι διαφορετικές σε κάθε όγκο. Οι συμβατικές χημειοθεραπείες επιβαρύνουν σοβαρά και τα υγιή κύτταρα και δεν είναι πάντοτε αποτελεσματικές κατά των όγκων.
Μπιφτέκια χωρίς αγελάδες
Τόσο οι εργαστηριακές όσο και οι φυτικές εναλλακτικές λύσεις θα προσεγγίσουν τη γεύση και τη θρεπτική αξία του πραγματικού κρέατος χωρίς την αντίστοιχη περιβαλλοντική καταστροφή. Η κτηνοτροφία προκαλεί καταστροφική αποψίλωση των δασών, ρύπανση των υδάτων και εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Έξυπνος συλλέκτης διοξειδίου του άνθρακα
Πρακτικοί και οικονομικά προσιτοί τρόποι δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα θα μπορέσουν να απορροφήσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η αφαίρεση του διοξειδίου του άνθρακα  από την ατμόσφαιρα είναι μάλλον ένας από τους τελευταίους βιώσιμους τρόπους για να σταματήσει η κλιματική αλλαγή
Ηλεκτροκαρδιογράφημα στον καρπό
Θα είναι πλέον πολύ πιο εύκολο για όλους να παρακολουθούν συνεχώς τις καρδιές τους με φορητές συσκευές. Αυτό θα μπορούσαν να μετατρέψει τα κινητά σε ιατρικές συσκευές, βοηθώντας για παράδειγμα στην πρόγνωση των καρδιακών προσβολών.
Αποχέτευση χωρίς υπονόμους
Ενεργειακά αποδοτικές τουαλέτες θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς σύστημα αποχέτευσης και να επεξεργάζονται τα απόβλητα επί τόπου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως δεν διαθέτουν αποχετευτικό σύστημα και πολλοί θάνατοι οφείλονται σε αυτό.
Τεχνητή νοημοσύνη με ανθρώπινη ομιλία
Νέες τεχνικές που καταγράφουν σημασιολογικές σχέσεις μεταξύ των λέξεων θα κάνουν τις μηχανές καλύτερές στην κατανόηση της φυσικής γλώσσας. Οι ψηφιακοί βοηθοί θα μπορούν να κάνουν κρατήσεις σε εστιατόρια και να συντονίσουν τις ταχυδρομικές παραδόσεις πακέτων και να μην υπακούουν μόνο σε απλές εντολές όπως τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου