Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 4


ΚΕΙΜΕΝΟ
ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΙΣΜΟΣ
Λήστεψαν συμπολίτες τους (κινητά και χρήματα), έκαψαν αυτοκίνητα και κτίρια, μέχρι μνημεία κατέστρεψαν (ναι, μνημεία!), έκαναν λαμπόγυαλο την πρωτεύουσά τους, Μπάμακο. Ενα ολόκληρο πλήθος οπαδών ενήργησε σαν ορδές βανδάλων, επειδή δεν αποδέχτηκε την εντός έδρας ήττα της εθνικής του Μάλι. Για να βγει την επομένη ο πρωθυπουργός της αφρικανικής αυτής χώρας, Ουσμάν Ισούφε Μαϊγκά, και υπουργοί του, και να ρίξουν το φταίξιμο, άκουσον άκουσον, στους παίκτες, διότι οι ακαμάτηδες «δεν απέδωσαν σύμφωνα με τις προσδοκίες της κυβέρνησης που έχει δαπανήσει τόσα για οδοιπορικά και διαμονή σε ξενοδοχεία» (έπρεπε, ενδεχομένως, να κοιμούνταν σε παγκάκια σιδηροδρομικών σταθμών). Θυμωμένοι υπουργοί κατακεραύνωσαν λοιπόν τη Δευτέρα τους διεθνείς, που άκουγαν με κατεβασμένα κεφάλια. Ο εκπρόσωπος του προέδρου, Σεϊντού Σισουμά, δήλωσε πως κατανοεί την απογοήτευση του κόσμου! Απλώς δεν δικαιολογεί τέτοιες ενέργειες...
Στο πρόσωπο των παικτών (που δεν ήρθησαν στο ύψος των μουντιαλικών περιστάσεων) βρέθηκε έτσι ο ηθικός αυτουργός των βανδαλισμών, που όπως δηλώνει μια γυναίκα στο Ασοσιέιτεντ, «δεν έχουμε δει κάτι παρόμοιο από την επανάσταση της 26ης Μαρτίου 1991 και δώθε» (πτώση της μακρόχρονης δικτατορίας στο Μάλι). Συνέβη την περασμένη Κυριακή 27 Μαρτίου, όταν χτυπήθηκε το στάδιο της 26ης Μαρτίου... Το Μάλι, που ήθελε μόνο νίκη στο μουντιαλικό προκριματικό επί του Τόγκο, προηγήθηκε, αλλά δέχτηκε στις καθυστερήσεις την ήττα.

Τότε ξέσπασε η βία. Αγανακτισμένοι οπαδοί εισέβαλαν στο τερέν και ακολούθως μετέφεραν το θέατρο των επιχειρήσεων στο κέντρο της Μπάμακο, όπου ενώθηκαν με κατοίκους, ουρλιάζοντας όλοι μαζί: «Δώστε μας Κανουτέ και Μπακαγιόκο (τ' αστέρια της ομάδας) να τους σκοτώσουμε!». Επιτέθηκαν μεταξύ άλλων σε σύμβολα του κράτους και του αθλητισμού.

Το κτίριο της Ολυμπιακής Επιτροπής παρεδόθη στις φλόγες, ενώ η έδρα της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας άντεξε. Πολλά μνημεία καταστράφηκαν, μεταξύ των οποίων και ο Πύργος Αφρική στην πλατεία Φαλάντι, όπου ο πρόεδρος δέχεται τους ξένους επισήμους. Στόχος των χούλιγκαν ήταν επίσης τογκολέζικα εστιατόρια. Η Μπάμακο θύμιζε τη Δευτέρα βομβαρδισμένο πεδίο και οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών αναβιβάζουν σε αστρονομικά ποσά τη ζημιά (που προκάλεσαν οι ακαμάτηδες...).
Πάντως, ο πρωθυπουργός του Μάλι έσπευσε να συγχαρεί ραδιοφωνικώς το Τόγκο για τη νίκη και βεβαίωσε πως η κυβέρνηση εργάζεται για να επανορθώσει τη ζημιά από την «αντιαθλητική συμπεριφορά» των συμπατριωτών του. Εντρομος ο διευθυντής της Ολυμπιακής Επιτροπής, Χαμπίμπ Σισοκό, προειδοποιεί ωστόσο: «Φοβάμαι για τις διακρατικές σχέσεις Τόγκο-Μάλι». Βλέπετε το Τόγκο, μία στενή γεωγραφική λωρίδα στη Δυτική Αφρική, προσφέρει στο περίκλειστο από ξηρά Μάλι τη μόνη διέξοδο προς τη θάλασσα. Αυτό μόνο έλειπε από το φτωχό Μάλι, που η πλειονότητα των 12 εκατομμυρίων κατοίκων του ζει με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα, θερίζεται από το AIDS και επιδημίες μηνιγγίτιδας, χολέρας, ιλαράς, κίτρινου πυρετού και χουλιγκανικής τρέλας. (από τον ημερήσιο τύπο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου