Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΠΕΦ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ



Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΕΦ για τα αρχαία ελληνικά
Το διδαγμένο κείμενο από τα Ηθικά Νικομάχεια και οι ασκήσεις που το συνοδεύουν (λεξιλογικές και ερμηνευτικές) δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυσκολία.
Επισημαίνουμε όμως ότι ζητείται να ετυμολογηθεί η αμφισβητούμενης και κατ̓ άλλους άγνωστης ετυμολογίας λέξη ἐσθλός.
Ωραίο και ποιητικής λειτουργίας το αδίδακτο κείμενο από τον Ευθύδημο του Πλάτωνα. Θεωρούμε όμως ότι θα έπρεπε να δοθεί στους μαθητές η σημασία των λέξεων ἔχις (= η έχιδνα, οχιά) και φαλάγγιον (=δηλητηριώδης αράχνη, το σφαλάγγι), λόγω της εξαιρετικής σπανιότητάς τους στα κείμενα της αττικής διαλέκτου.
Η ΠΕΦ επισημαίνει την εξάντληση των προς εξέταση κειμένων στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών και την εξ αντικειμένου εξαίρεση μεγάλου μέρους της διδακτέας από την εξεταστέα ύλη, πρόβλημα που καθιστά αναγκαία την ανανέωση και τον εμπλουτισμό της με δοκιμασμένα κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, όπως ο Θουκυδίδου Περικλέους Επιτάφιος και ο Σοφοκλέους Οιδίπους τύραννος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΦ

Παρατήρηση
Δυστυχώς,  η ετυμολογική σύνδεση του εσθλός με το ρήμα εἰμί δόθηκε ως σωστή απάντηση στην κρατική τηλεόραση (ερτ) από την οεφε. Επίσης, ο λανθάνων υποθετικός λόγος της απλής σκέψης μεταφράστηκε ως μη πραγματικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου