Σάββατο, 21 Απριλίου 2012

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 11


Υπεράνθρωποι οι στρατιώτες του 21ου αιώνα
Στρατιωτικές στολές και εξοπλισμός θα προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό από κατάγματα, βιολογικό πόλεμο, σφαίρες, θα προσαρμόζεται στο περιβάλλον και θα δίνει τη δυνατότητα στον στρατιώτη να πραγματοποιεί άλματα έξι μέτρων. Ο στρατιώτης του μέλλοντος είναι εδώ.
ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ πανεπιστήμιο MIT της Βοστώνης επέλεξε ο στρατός των ΗΠΑ για τη δημιουργία ελαφρών μοριακών υλικών που θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον στον εξοπλισμό και την προστασία των στρατιωτών. Η επιλογή έγινε μετά από σχετικό διαγωνισμό του αμερικανικού στρατού που προβλέπει την πενταετή χρηματοδότηση με πενήντα εκατομμύρια δολάρια του Ινστιτούτου Στρατιωτικής Νανοτεχνολογίας.
Το Ινστιτούτο θα επανδρωθεί από περίπου 150 επιστήμονες μεταξύ των οποίων 35 καθηγητές του ΜΙΤ από εννέα διαφορετικά τμήματα των σχολών μηχανικής, επιστήμης και αρχιτεκτονικής. Επιπλέον, στο Ινστιτούτο θα απασχολούνται μεταπτυχιακοί ερευνητές καθώς και ειδικό επιτελείο του αμερικανικού στρατού.
Οι ερευνητές αυτοί θα εργαστούν στην ανάπτυξη ιδεών όπως η κατασκευή στολών από ελαφρύ υλικό το οποίο μετατρέπεται σε συμπαγή νάρθηκα στην περίπτωση κατάγματος, ενώ ταυτόχρονα αισθητήρες πάνω στη στολή θα ανιχνεύουν το περιβάλλον προσφέροντας την ανάλογη παραλλαγή κάνοντας τον στρατιώτη σχεδόν αόρατο. Όπως δήλωσε ο Τόμας Μαγκνάντι, Πρύτανης Μηχανικής του ΜΙΤ, «στόχος του προγράμματος είναι η προστασία του στρατιώτη με τη χρήση της νανοεπιστήμης και νανοτεχνολογίας"
Το Ινστιτούτο θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη έξι χαρακτηριστικών του στρατιώτη: Την αναγνώριση της απειλής, την εξουδετέρωση της, την κάλυψη, την ενισχυμένη ανθρώπινη απόδοση, την παροχή ιατρικής βοήθειας επί τόπου και την μείωση του ίχνους που αφήνουν οι στρατιώτες με την κατασκευή στολών από ελαφριά υλικά.
Επιπρόσθετα με την προστασία του στρατιώτη, ο Δρ. Μαγκνάντι τόνισε και την ψυχολογική διάσταση του προγράμματος σχετικά με την ψυχολογία του αντιπάλου: «Φανταστείτε την αντίδραση του εχθρού όταν θα αντιμετωπίζει ομάδες σχεδόν ανίκητων πολεμιστών, προστατευμένων με αυτές τις πανοπλίες και με υπεράνθρωπες δυνατότητες όπως η πραγματοποίηση αλμάτων που θα ξεπερνούν τα έξι μέτρα, χάρη στις αποθήκες ενέργειας που θα υπάρχουν ενσωματωμένες στα παπούτσια τους».
Το ΜΙΤ έχει προϊστορία στην εφαρμογή πρωτοποριακών τεχνολογιών για λογαριασμό του αμερικανικού στρατού. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το Τμήμα Ακτινοβολίας ανέπτυξε ένας σύστημα εντοπισμού και προειδοποίησης για τους εισερχόμενους πυραύλους, σώζοντας αμέτρητες ζωές. Επιπλέον, την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, το Εργαστήριο Ελέγχουν Ηλεκτρονικών Συστημάτων ανέπτυξε και κατασκεύασε συστήματα καθοδήγησης πυραύλων (Καθημερινή, 12-12-2006)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου